mandag 23. november 2009

Litt tidlig, kanskje?

De som med forrige innlegg ble lurt til å tro at vi er igang med de store juleforberedelsene, tar ganske feil.
Å bake pepperkaker gjør vi mange ganger før julens bokser fylles opp. Det er nok slik at i denne firebarnsfamilien så forsvinner godsakene omtrent like raskt som de er bakt..... Sannheten er den at forrige ukes bakekosestunds resultat allerede er forsvunnet ned i fornøyde mager!


Det er ikke til å komme fra at lukten av pepperkaker i huset er ekstra deilig nå som den mørke tiden har kommet for å bli en stund. Jeg hadde en liten rest av deigen liggende i kjøleskapet, og i går begynte en liten idè å spire. Årets adventsprosjekt (dvs et av flere), blir å lage en pepperkakelandsby med mange små hus.
Det første i serien ble til i går ettermiddag - riktignok ikke uten komplikasjoner....
Lille frøken toåring klarte i et ubevoktet øyeblikk å snike den lille hånden sin opp på kjøkkenbenken kun minutter etter at alle delene til mitt første egenkomponerte pepperkakehus var tatt ut av ovnen.
"Nam, det el deeeeilig!" Så da var det bare å hive seg rundt og lage en vegg til..

Jeg må innrømme at jeg har lagt adventskalendertankene på hylla i år. Kjenner at fantasien er i dvalemodus når jeg begynner å tenke på 96 kalendergaver som skal fenge. Når sant skal sies synes jeg det var en utfordring å fylle kalenderen den gangen vi bare hadde et barn, og nå virker det nesten uoverkommelig å skulle klekke ut morsomme smågaver, overraskelser eller knask i 96 ulike pakker. Løsningen er blitt rett og slett å la lukten av nystekte pepperkaker fylle huset de kommende dagene. Pepperkakelandsbyen jeg har planlagt skal bli årets julekalender. 24 små hus med forskjellig pynt - et for hver dag i adventstiden.
Arbeidet i kjellergangen går også fremover. Nå er alt som skal males grunnet ferdig. Orange, grønt og umalt panel er skjult, og en "ny" gang og trapp ser dagens lys. Jeg tror dette blir kjempefint!!!
Gleder meg til å se det ferdige resultatet. :-)Ellers har vi hatt en fantastisk helg av det hektiske og hyggelige slaget.
Helgen startet med hyggelig jentefest og feiring av en god venninne. Nydelig tapas og hyggelig lag - en perfekt start på helgen! Jeg har funnet ut at fredag er den ideelle dag å feste på, for da blir helgen så mye lenger enn normalt, og man får utnyttet fridagene optimalt.

Lørdag samlet vi mange venner med barn til uformell middag med hjemmelaget ertesuppe (mannens spesialitet, kokt helt fra grunnen) og grøt til ungene. Til dessert ble det fråtset i iskrem før vi så
"Kometkameratene" sammen. Noe av det hyggeligste vi gjør i vår familie er nettopp å samle mange gode venner til hyggelig uformelt lag. Og hyggelig var det også denne gangen!!!De som ikke spiser opp må rydde av bordet ;-)Nammenamm


Ungenes favorittkjeks bakes fra tid til annen gjennom året, men kan godt også brukes som småkaker til jul med eller uten pynt. Jeg fant denne kjempeenkle oppskriften i en vakker bok som heter "Stilren innredning" av Jane Cumberlach. Boken er verdt en egen omtale, men oppskriften kommer her - superenkel og supergod!

125 gr. smør (bare ekte saker er bra nok - ikke noe margarinjuks!)
150 gr. hvetemel
50 gr. sukker
2 tsk vaniljesukker - ev. en dråpe vaniljeessens

Kjevle ut deigen på melstrødd bakebord til ca. 5 mm tykkelse. Stans ut i ønsker form og stek midt i ovnen i 10-15 minutter på 180 grader.
Avkjøl på rist

Nyt!


Ha en strålende uke!

3 kommentarer:

 1. Så hyggelige festiviteter! Og gangen blir flott. Hvilken maling planlegger dere å bruke på trappa? ( Vi har tre trapper som skal males etter hvert).

  Har stor forståelse for omleggingen av julekalenderen. Du må ta bilde og legge ut underveis. Det høres ut som en flott plan! :o)

  Klem

  SvarSlett
 2. Hei! Likte ideen din om pepperkakelandsby!!! Her er kalenderen full av små og store koselige aktiviteter. Både innendørs og utendørs. Henrik har bursdag i desember så det blir jo såååå mange gaver! Tror jeg skal kopiere din ide til neste år :D Så kommentaren om zinkhusene. Jeg har funnet et par steder de selges i oslo. Sendte en mail og spurte hvem som var forhandlere i oslo området. Du kan jo gjøre det samme?! Fikk raskt svar. Har ingen av husene ennå, men jeg vil ha maaange :D Klem Hege

  SvarSlett
 3. Så akkurat at Emmas Verden selger hus på nettet! Men, det har du kanskje funnet ut alt?! Hege

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hyggelig melding.