onsdag 30. november 2011

JEG VIL HA SMØR!!!!!


Som kjent lærer smørnød kvinne å kjerne... ( eller noe sånt) Jeg har trålet ALLE butikkene i byen etter smør - eller i det minste en skarve pakke Bremykt, men uten resultat. Det er tomt overalt, og i hyllene står det bare margarin. 
Jeg HATER margarin. 


I andre klasse på barneskolen husker jeg vi lagde smør. Vi fikk litt fløte i et glass med lokk, og så ristet og ristet og ristet og ristet vi helt til innholdet skilte seg og vi kunne fiske ut fine, gule smørklumper.
 

Jeg er til alt hell gift med en vaskeekte bondesønn. Han begynner å se seg grundig lei av smørmangel han også, men er kanskje hakket mer lei kona som lider av nettopp smørmangel. ( Jeg glemte vel ikke å nevne at jeg HATER margarin?) Han kunne fortelle at det går raskere å lage smør av rømme,  


så bevæpnet med et beger rømme, en klype salt, en håndvisp og en god dose tålmodiget, var det bare å sette igang. Ikke risting denne gang, men nitidig visping. Visp, visp, visp, visp i sakte tempo. 
 

Visp, visp, visp og vips var den hvite rømmen gulnende. Så skilte den seg og gule, fine smørklumper kom til syne. Litt klemming for å få ut den hvite væsken, og vips; 100 gram vakkert SMØR.
Årets julekaker er reddet! 
(om jeg bare får tak i mye nok seterrømme)

GOD ADVENT ALLE SAMMEN!

4 kommentarer:

 1. Uff då, ikkje kjekt med smørmangel nei.

  Men her eg bur på vestlandet har vi vel inne dei fleste smørtypane trur eg.
  Men ser jo ut som om du har funnet ditt eige smør. :)

  SvarSlett
 2. Fantastisk!!! har aldri visst at man kan lage smør av rømme. Dettte var gøy. Hvordan smakte det da??? Godt nok til å bruke på brødskiva også? Mon tro om det hadde gått litt fortere med stavmixer?

  SvarSlett
 3. Hehe, jeg var forutseende nok til å kjøpe inn 1,5 kg Kviteseidsmør mens det fortsatt fantes i butikken. Men skulle jeg gå tom, er jeg absolutt ikke fremmed for å kjerne mitt eget smør.

  @Salig lavendel: jeg tror poenget er at det ikke skal gå for fort. Leste at massen ikke måtte bli for varm, så jeg tror jeg ville holdt meg til sakte miksing

  SvarSlett
 4. Hei! Smøret smakte utmerket. Smør er jo smør, men dette ble definitivt så bra at jeg kan ha det på brødskiva :-) Sakte miksing er trikset. Stavmikser med visp kan sikkert brukes. Jeg brukte trinn 1 på min mikser, og det gikk relativt raskt.

  SvarSlett

Tusen takk for at du vil legge igjen en hyggelig melding.